Kanna: het wonder uit Afrika

Ontdek kanna. Gevoed door de Zuid-Afrikaanse zon. Vereerd door lokale bewoners lang voordat de eerste kolonisten en ontdekkingsreizigers hun intrede deden.

Het vetplantje Sceletium tortuosum staat bekend om haar stemmingsverbeterende eigenschappen. Oorspronkelijk groeide het in één bepaalde regio die ‘Kannaland’ werd genoemd.

Elk jaar aan het eind van het seizoen verzamelden de Khoihoi en de San bevolking zich voor de oogst. Een fermentatieproces van een week transformeert de plant in het beroemde ‘kauwgoed’: ‘de grootste opvrolijker van de geest en het nobelste versterkende middel in de wereld,’ zoals één ontdekkingsreiziger scherp opmerkte.

Traditioneel kent kanna een brede reeks toepassingen: zowel in een rituele context als in het dagelijks leven.map_africa

Westerse wetenschappers ontdekten later dat de belangrijkste alkaloïden in kanna als serotonine heropname remmers werken. Dat verklaart waarom kanna, net als medisch voorgeschreven antidepressiva, voor een opleving van de gemoedstoestand zorgt en angstgevoelens, zorgen en stress verlicht.

Wereldwijd groeit de belangstelling voor Sceletium tortuosum, zowel voor recreatief als medicinaal gebruik.

Op deze website vind je alles wat je wilt weten over deze miraculeuze plant met witte, draadachtige bloemblaadjes. Lees over de geschiedenis en het traditionele gebruik van kanna, en hoe ze ontdekt werd door de westerse wereld en transformeerde tot voorgeschreven medicijn en recreatief middel.

Ook botanische informatie, effecten en gebruiksmethoden komen aan bod. Duik in de chemie achter kanna of bestudeer onze tips voor thuiskweek en verwerking van de plant. Heb je ooit kanna geprobeerd? Bij kanna ervaringen kun je de persoonlijke verhalen van kannagebruikers lezen en je eigen avonturen met deze plant delen.

Direct vanuit Zuid-Afrika naar jou: welkom in de wondere wereld van Sceletium tortuosum.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *